A technológiáról ...

Költség ikon

Fenntartási költség csökken

A fenntartási költség, egy átlagos téglaházhoz képest majdnem 50%-kkal csökken. Ez mellett az építési költség is lényegesen kevesebb.

Idő spórolás ikon

Gyorsabb elkészülés

Az építési idő sokkal kevesebb, akár fagypont alatti hőmérsékleten is összeszerelhetőek az előre legyártott elemek.

Szigetelés ikon

Kiváló szigetelés

Két darab 12 mm-es OSB lemez közé kerül a 140-es grafitporos hőszigetelő anyag, hőátadási együtthatójuk 0,17 w/mK.

Minőség ikon

Minőség

A SIP házak stabilabbak, mint a szendvics-szerkezetű házak, az építéshez speciális ÉMI engedély szükséges, ami biztosítja a megfelelő minőséget.

A technológiáról ...

Sip technológia

Ezzel a technológiával készült lakásoknak két lényegesen nagy előnye van a tégla házakkal ellentétben. A ház építési, és fenntartási költsége is alacsonyabb. A fenntartási költségek majdnem 50%-kkal csökken. Egy átlagos téglaház éves fűtési költsége (négyzetméterre) 1800 Ft, egy SIP háznál ez 950 Ft. Ez az építési technológia környezetbarát és energiatakarékos, de még nem annyira ismert eljárást. A SIP (Structural Insulated Panels System) eljárást egy amerikai építész, Frank Lloyd Wright dolgozta ki a 30-as években, viszont egészen a 70-es évekig nem alkalmazták. Manapság főleg Amerikában, Kanadában, Ausztráliában, Angliába, Japánban és a skandináv országokban terjedt el. Másik fontos előnye, a kiváló hőszigetelés. Az előre legyártott elemek hőátadási együtthatója 0,17 w/mk. Ezek a házak esetén 1 fokos hőmérsékletváltozás átlagosan 5 óra után következik be, fűtés és légkondi nélkül. Az épületekhez előre legyártott, speciális elemeket használnak, amik két darab 12 mm-es préselt farost lemezből (OSB) állnak, ami közé egy 140-es grafitporos hőszigetelő anyag kerül. Ezekkel az elemekkel könnyű dolgozni, köbméterre számított tömegük körülbelül 46 kg. Ha az alap készen van, ki van öntve, akkor az előre gyártott elemeket, akár fagypont alatti hőmérsékleten is össze lehet szerelni. A grafitos elem - az épület méretétől függően - 120 és 240 mm vastagságú és 122 és 1250 mm szélességű, 3000-6000 mm maximális hosszúsággal. A párazárás tekintetében a mi technológiánkkal a válaszfal nem zár rá a főfalra közvetlen, így a hővisszaverő párazáró fólia és a légtömörség szalag nem szakad meg a főfal válaszfal találkozásánál, hanem egybefüggő, folyamatos párazárást biztosít! Az egyik hátrány, hogy speciális ÉMI engedély nélkül nem építhető SIP ház.

Sip építkezés